Kategorier
Albumet

Albumet 8: Filare A. Ternström

image_pdfimage_print

Litet efterforskningar om Temström har givit följande fakta:

Albert Temström född 27 mars 1892 i St Petersburg, Ryssland. Troligen kom föräldrarna ursprungligen från Sverige, kanske Malmö och flyttade tillbaka ca 1900 —- 1920 med Albert och en yngre bror Sigfrid.
Albert gifte sig 1922 med Hulda Elvira som dog 1954. Vid sin pensionering var Albert alltså änkling.
Dom hade en dotter, född 1925.

Bilden från 1958-10-31 Texten till bilden lyder rätt och slätt:

”Filare A. Ternström vid sin avtackning”.

Jag fastnade för den här bilden eftersom den i sin enkelhet säger så mycket. Tyvärr vet jag ingenting alls om filare Temström men när jag ser bilden sätter den min fantasi i rörelse — jag blir nästan lite rörd.

”Jag tycker jag ser framför mig en man som efter ett långt och slitsamt arbetsliv på Kockums har klätt upp sig i finkostym och fluga. Han har fått sitta ner vid ett kaffebord och prata med några arbetskamrater, sin förman och någon chef som han kanske aldrig pratat med förut.

Så har chefen hållit ett tal där han tackat honom för lång och trogen tjänst. Han har placerats framför kameran med sina blommor — inte hunnit rätta till kavajen ordentligt.

Sen skall han följas till direktionsbilen av de närvarande. Den uniformsklädde chauffören står och väntar och öppnar bilens bakdörr och bjuder med en honnör honom att sitta. Och iväg åker han efter kanske 50 års anställning. De närvarande vinkar till avsked.

När han kommer hem i en sådan fin bil blir han uppmärksammad av många i gatan. Han tycker nog att det är lite pinsamt? Ja, hans känslor efter en så här stor uppmärksamhet var noqg litet blandade.”

Ovanstående är alltså ren fantasi — kanske någon vet bättre?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *