Kategorier
Albumet

Albumet 34: Branden

image_pdfimage_print

Tidn. Arbetet 2 sept 1904:

Stor eldsvåda i Malmö
Kockums vagnsverkstad i lågor
C.a 300 arbetslösa

”Kockums verkstad brinner” var det rop som i natt mellan kl 12 och 1 likt en löpeld fortplantade sig genom staden och väckte de slumrande invånarne litet hvarstädes. Och det starka eldsken, som lyste öfer staden, vittnade om att det var en väldig eldsvåda……….

Elden varsnades af verkstadens nattvakt strax efter kl 12…

Brandkåren som blifvit allarmerad anlände vid half 1-tiden med hela sin attiralj och de tre ångsprutorna…

Verkstadens plank åt Villagatan (idag Fersens väg) fattade eld, och elden hoppade tvärt öfver gatan och antände planket till byggmästare Billbergs tomt.

I den brinnande verkstaden funnos 10 för stadens räkning tillverkade packvagnar, värderade till minst 70 000 kr, samt i vagneskjulet 14 vagnar, som skulle dels till Malmö – Simrishamn och dels till Landskrona – Kjeflinge – Sjöbo – järnvägen. Alla dessa blefvo fullständigt förstörda. Hettan var så stark att till och med järnvägs-skenorna och maskinaxlarna slingrade sig som ormar…

Kommentar: Eftersläckningsarbetet fortgick flera dagar. De arbetare som blev av med arbetet i vagnsverkstäderna blev tillfälligt omplacerade – några till varvet i hamnen.

Redan några dagar efter branden hemställde ett stort antal närboende till stadens myndigheter att verkstadsområdet i Södra Förstaden skulle flyttas till Kockums område i hamnen och sammanlänkas med varvsverksamheten. Så skedde också. 1908 köper bolaget, av staden, ett område i hamnen så att Kockums totala yta därefter uppgick till 79 000 m2. 1913 var all verksamhet koncentrerad till varvet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *