Kategorier
Albumet

Albumet 31: Mallvinden

image_pdfimage_print

Bilden från ca 1950. Interiör från mallvinden (se även nästa albumfoto om Uppmärkning av plåt).

Mallvinden — vad var det? Ett citat ur ett ”Kompendium i praktiskt skeppsbyggeri” som skrevs av en välkänd kockumare och deltidslärare i skeppsbyggeri på Teknis, nämligen Rune Krook. Citat ur kapitlet ett fartygs tillblivelse:

”På ett tidigt stadium har mallvinden uppgjort en spantruta i skala 1:1 ( som visar olika tvärsnitt genom fartyget på bestämda avstånd, s.k spantlinjer). När så arbetsritningarna kommer kan de förfärdiga mallar eller ”stockar’ av de detaljer som skall göras.

Dessa användes sedan av uppmärkarna (en yrkes-grupp inom plåtslageriet) som hjälp vid uppmärkning av stålmaterialet. ”Stock’ som utgöres av en enkel ribba, är en enklare sorts mall och kan endast användas vid uppmärkning av profiler eller plåtar av rektangulär form och utan bockning. På mallar och stockar markerar man in de på ritningen utsatta hålen, urtagen och tillstötande detaljerna. För att underlätta arbetet för uppmärkare har hål borrats med 10 mm i centrumlinjerna, och 6 mm vid begränsningslinjerna. Samtliga mallar och stockar är märkta så att inget missförstånd kan uppstå om var, eller hur, den färdiga delen skall placeras”.
(slut citat)

Ovanpå mallvindens golv lades ut ett nytt golv av stora plywoodskivor. Detta golv målades grönt. Med specialkniv ritsades spant- och andra linjer in. Mallar gjordes av hopspikade bräder, plywood och ribbor, som ovan sagts.
Det ansågs som meriterande att ha jobbat på mallvinden om man hade för avsikt att läsa vidare till skeppsbyggnadsingenjör och om man ville bli ritare och konstruktör på fartygsritkontoret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *