Kategorier
Albumet

Albumet 52: En historia

image_pdfimage_print

Angående kungligt besök.

Sanningshalten i nedanstående berättelse är omdiskuterad. Jag fick mig historien till livs av två förmän på skrovavdelningen — nämligen Hjalmar Hall och Tage Svanlund — båda med den s.k glimten i ögat. Dessutom var Tage Svanlunds far den, om inte riksbekante, så i alla fall skånebekante bondkomikern Oskar Svanlund som skrev den berömda visan ”Baltirullan” och dessutom framförde den i samband med Baltiska utställningen. Sonen Tage fick faktiskt framföra den i samband med Baltiskans 50-års jubileum, 1964 — som jag tror gick av stapeln i Pildammsparken under ledning av Lennart Hyland. Så Tage hade ordentligt med komiker-gener i sig och därför är kanske följande story bara en skröna — men flera andra gamla kockumare har sagt att den är sann.

Och nu till historien: I samband med en sjösättning eller leverans av en torpedbåt var kung Gustaf VI Adolf på Kockumsbesök. En ceremoni skulle ske i motortorpedverkstaden.

När sådana höga honoratiores var på besök skulle det putsas och fejas i verkstaden. Någon fick order att nymönja ett stort rör invändigt, som gick genom väggen ut i fria luften — bara rakt ut utan några som helst krusiduller – den tidens ”avancerade” ventilationssystem. Röret blev mönjat i all hast en halvtimme innan monarkens ankomst.

Till historien hör att Kockums vaktchef — den legendariske Löfkvist — som bodde i en tjänstebostad inne på Kockums — alldeles intill motortorpedverkstaden — höll höns. När ceremonin var i full gång inne i hallen flaxade plötsligt en mönje-illröd höna ut ur röret under ett fruktansvärt kackel och for genom verkstaden, rakt framför de höga gästerna, och ut genom porten. Alla måste ha tappat hakan, även kungen.

Hur storyn slutade fick jag aldrig höra — det kom så klart order från högre ort om att utreda vem som gjort det — men det kom aldrig fram. Någon hade skrämt in hönan genom hålet Tage Svanlund påstod för mig att det var Hjalmar Hall som låg bakom — men det förnekade han med ett stort tvetydigt leende på läpparna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *